O Kliofestu

Festival povijesti Kliofest

Prvi je Kliofest održan u lipnju 2014. godine u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu. Budući da je bilo primjedbi kako je to pomalo nezgodno vrijeme s obzirom na završetak predavanja i početak ispitnih rokova na fakultetima, idući je bio pomaknut na drugi tjedan svibnja 2015. Otad smo se svake godine u drugome tjednu svibnja susretali na povijesnim festivalima u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici, ali i nekim drugim prostorima – Hrvatskom državnom arhivu, Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića, Poljskoj kulturnoj udruzi Mikolaj Kopernik, kinu Tuškanac i dr. Broj posjetitelja iz godine u godinu povećavao se, a interes povjesničara za sudjelovanjem na Kliofestu neprestano rastao. I nakladnici povijesnih knjiga pokazivali su sve veće zanimanje za sudjelovanjem. Naime, sajam povijesne knjige od prvoga je Kliofesta neizostavan dio festivala – na tom sajmu nakladnici izlažu svoja izdanja s polja povijesti i srodnih znanosti, organiziraju predstavljanja knjiga i tribine.

Također, s vremenom je rasla međunarodna prepoznatljivost i vidljivost Kliofesta. Na njemu su sudjelovali brojni povjesničari iz dvadesetak zemalja – predstavljali su svoje knjige, govorili o knjigama drugih ili su pak sudjelovali na nekome od brojnih okruglih stolova koji su proteklih godina bili organizirani. Još je jedna dimenzija Kliofesta bila organiziranje izložbi povijesne tematike.

Ove je godine bilo planirano da se glavnina događanja sedmoga Kliofesta održi u Kulturno-informativnom centru i Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića. Na žalost, zbog korona-krize morali smo odustati od bogatoga programa i barem ga djelomice izmjestiti u virtualni prostor. Pred vama je, dakle, početak sedmoga Kliofesta, u virtualnom izdanju. Kad kažemo početak, izražavamo nadu da ćemo se vidjeti na nastavku Kliofesta ujesen. Nadamo se da će vas ovaj program zainteresirati, jednako kao i da se održava “uživo”, da ćete poslušati priloge naših sudionika, da njima/niti nama organizatorima nećete zamjeriti zbog tehničkih nesavršenosti.

Program Kliofesta proteklih su godina priređivali: Kliofest, udruga za promicanje kulture povijesti, Hrvatski nacionalni odbor za povijesne znanosti i Društvo za hrvatsku povjesnicu, uz niz suorganizatora: Hrvatski institut za povijest, Hrvatski državni arhiv, Nacionalnu i sveučilišnu knjižnicu u Zagrebu, Odsjek za povijest Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Zajednicu nakladnika i knjižara, Poljsku kulturnu udrugu Mikolaj Kopernik, Knjižnicu i čitaonicu Bogdana Ogrizovića, Hrvatsko etnološko društvo, Hrvatsku maticu iseljenika i druge.

Od 2015. počeli smo organizirati i Dan povijesti diljem Hrvatske, isprva u nekoliko mjesta, a potom je njihov broj narastao na više od dvadeset. Održavana su predavanja, promocije knjiga i tribine, ne samo u gradovima, već i u manjim naseljima i selima.

Napokon, počele su se dodjeljivati nagrade povjesničarima, u pet kategorija: za životno djelo, za najbolju knjigu objavljenu u prethodnoj godini, za popularizaciju i za stranoga povjesničara, a jedna je nagrada predviđena za najbolji diplomski rad. Nagrade su nazvane prema istaknutim hrvatskim povjesničarima, Ivanu Lučiću, Mirjani Gross, Vjekoslavu Klaiću, Jaroslavu Šidaku i Ferdi Šišiću.

Tijekom proteklih festivala povijesti, a i u ovogodišnjem virtualnom izdanju pomagali su brojni studenti i studentice volonteri, kojima zahvaljujemo na pomoći. Rad na pripremi i izvođenju programa također je volonterskoga karaktera.

Program Kliofesta financijski podržavaju: Ministarstvo znanosti i obrazovanja RH, Ministarstvo kulture RH, Grad Zagreb, Udruga za zaštitu prava nakladnika ZANA.

Čitajte povijest!