Povijest u javnom prostoru (PUJP)

PUJP 2021

U petak 3. prosinca 2021. održat će se 3. znanstveni kolokvij „Povijest u javnom prostoru“, u organizaciji Udruge Kliofest.

Programsku knjižicu možete pročitati ovdje.

PUJP 2020

U petak 4. prosinca 2020. održat će se 2. znanstveni kolokvij „Povijest u javnom prostoru“, u organizaciji Udruge Kliofest.

Znanstveni skup zamišljen je kao nastavak inicijative pokrenute prošle godine koja je rezultirala kolokvijem Povijest u javnom prostoru: stanje i perspektive – hrvatska i inozemna iskustva održanim 6. prosinca 2019. na kojem se raspravljalo o mjestu povijesti u javnom prostoru, kao i o politici povijesti u njezinim različitim aspektima. Prošlogodišnji prvi susret imao je za cilj pokretanje rasprava unutar historiografske struke i u široj javnosti o manifestacijama povijesti prisutnima u javnom prostoru, mjestu povijesti u društvu i ulozi povijesne i drugih srodnih struka u oblikovanju službene politike povijesti.

Ove godine nastavljamo raspravu o javnoj povijesti kao području javne djelatnosti i kao temi historiografskih istraživanja te njezinom mjestu u obrazovnom sustavu, odnosno o javnoj povijesti kao znanstvenoj i stručnoj disciplini. Fokus je usmjeren na različite aspekte sjećanja na Drugi svjetski rat koje, po mišljenju mnogih, opterećuje hrvatsku politiku povijesti.

Pored dva bloka plenarnih izlaganja ove godine pokrećemo ciklus okruglih stolova na kojima ćemo svaki put raspravljati o događajima vezanima uz položaj povijesti u javnom prostoru, odnosno o politici povijesti u protekloj godini.

Programsku knjižicu možete pročitati ovdje.

Skup bit će moguće pratiti i preko platfome Zoom na poveznicama

https://zoom.us/j/94406012543?pwd=Y2drbnExZjZ2MkhMTUFuc2RqVm54QT09 (izlaganja od 15 do 18:30)

https://zoom.us/j/99679805944?pwd=SitsOG9rd1BHdHMrVllLWW5oNTFyUT09 (okrugli stol od 19 sati)


PUJP 2019

Prvi skup Povijest u javnom prostoru održan je u prosincu 2019. na Filozofskom fakultetu u Zagrebu.

Znanstveni skup zamišljen je kao prvi u nizu susreta na kojima će se raspravljati o mjestu povijesti u javnom prostoru kao i o politici povijesti u svim njezinim aspektima. Ovaj prvi susret za cilj ima poticanje rasprava unutar historiografske struke i u široj javnosti o manifestacijama povijesti prisutnima u javnom prostoru, mjestu povijesti u društvu i ulozi povijesne i drugih srodnih struka u oblikovanju službene politike povijesti.

Raspravljat će se o javnoj povijesti kao području javne djelatnosti i kao temi historiografskih istraživanja i njezinom mjestu u obrazovnom sustavu, odnosno o javnoj povijesti kao znanstvenoj i stručnoj disciplini.

Posebno je važna, a i iznimno prisutna pojava povijesti u politici. Stoga će politika povijesti, napose u Hrvatskoj, ali i u drugim zemljama, biti u fokusu analize. Analizirat će se trenutno stanje i raspravljati o ulozi i odgovornosti povjesničara u oblikovanju javno-povijesnih sadržaja i politike povijesti. Nastojat će se steći širi uvid u domaća, ali i u neka inozemna iskustva koja bi mogla biti temelj boljega razumijevanja uloge povijesti u javnom životu.

Povijesni sadržaji značajan su element u turističkoj ponudi svake zemlje te bivaju često korišteni u svrhu podizanja turističke atraktivnosti gradova i regija, pri čemu je upitno koliko se u oblikovanju tih sadržaja poštuju povijesne spoznaje odnosno jesu li stručnjaci, povjesničari i drugi, uključeni u njihovo oblikovanje.

Čitajte povijest!