O Kliofestu 2018.

Čitajte povijest!

Započelo je prije pet godina. Nekolicina zaljubljenika u povijest i dobru knjigu, povjesničara po struci,  nekoliko susreta i… mogli ste zakoračiti u svijet povijesti. Bio je to slogan prvoga Festivala povijesti Kliofest 2014. Evo nas i po peti put zajedno, s porukom: „Čitajte povijest“. Da krenete s nama kroz povijest i čitate povijesne knjige pozivamo vas zapravo od samoga početka – sajam knjiga povijesnog karaktera sastavni je i neizostavni dio svakoga Kliofesta. Prošle smo vas godine zvali da posjetite povijest. Pozivamo da to učinite i između 8. i 11. svibnja ove godine, da zakoračite u Nacionalnu i sveučilišnu knjižnicu, Hrvatski državni arhiv, Knjižnicu Bogdan Ogrizović i neka druga mjesta u Zagrebu te upoznate svoje povjesničare i njihove goste iz Češke, Mađarske, Slovenije, Srbije i Bosne i Hercegovine. Naravno, i da posegnete za povijesnim knjigama hrvatskih nakladnika, koje ćete moći nabaviti po sniženim cijenama, u nekim slučajevima i s izuzetno velikim popustima. Na sajmu povijesne knjige sudjeluje pedesetak nakladnika. Osim toga, posjetitelji će moći razgledati tri izložbe u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici te jednu u Hrvatskome državnom arhivu.

Ovo je godina značajnih obljetnica – neke će biti predmet rasprava na okruglim stolovima što će se održavati od utorka do petka: o tome tko je kome rekao Ne: Tito Staljinu, ili pak Staljin Titu, o studentskim prosvjedima 1968., Hrvatsko-ugarskoj nagodbi, španjolskoj gripi, kraju Prvoga svjetskog rata i nestanku Austro-Ugarske te postanku jugoslavenske države. Stotinu i pedeset je godina od rođenja Antuna Radića i devedeset od smrti njegova mlađeg brata Stjepana, teško ranjenoga u atentatu u Narodnoj skupštini 1928. Jedan će se okrugli stol baviti monopolom nad povijesnom istinom, drugi egiptologijom, treći muzejskom građom. Autori i njihovi gosti predstavit će knjige različite tematike: od razmatranja uloge kranjske kobasice u stvaranju slovenske nacije do mladih u Hrvatskoj neposredno nakon Drugoga svjetskog rata, potom knjige o povijesti i leksikona podunavskih Hrvata, knjige češke historiografije o hrvatskim temama, kao i knjige o hrvatsko-srpskim sporovima oko suvremene povijesti,  Jasenovcu i reviziji u povijesnim istraživanjima, ili pak o dvojbi jesu li Grci vjerovali u svoje mitove. Bit će predstavljeni projekti poput onoga o stradanju Roma u Drugom svjetskom ratu. To ni približno nije sve. U programu je i studentska radionica o proučavanju europskih gradova 19. stoljeća, filmovi o sukobu Tito-Staljin, kolokvij o hrvatsko-srpskoj povijesti, doktorandska konferencija o revolucijama i prevratima u povijesti (koja se održala prije samoga početka Kliofesta) te kviz naslovljen Kliotest. Teško je i nabrojati sva događanja koja vas očekuju narednih dana. Naravno, nikako se ne smije izostaviti niti središnje zbivanje: dodjela nagrada povjesničarima te Dan povijesti tijekom kojeg će diljem Hrvatske, od Belog Manastira do Dubrovnika, u više od dvadeset mjesta, biti organizirana predavanja, promocije knjiga i susreti s povjesničarima.

Kliofest će okupiti više od stotinu i pedeset hrvatskih povjesničara te dvadesetak stranih. Uz 10 okruglih stolova organizirat će se 25 predstavljanja knjiga, nekoliko tribina i radionica, a na Danu povijesti i deseci drugih događanja. Podrobne obavijesti o programu mogu se vidjeti na www.historiografija.hr te www.kliofest.org kao i na mnogim drugim portalima koji su posvećeni knjizi i povijesti.

Zakoračite dakle i vi u svijet povijesti i čitajte povijest!

Čitajte povijest!