OSMI Festival povijesti KLIOFEST

Osmi Festival povijesti Kliofest 2021. održat će se u drugome tjednu svibnja 2021. godine, od 11. do 14. svibnja. Način izvedbe festivala ovisit će o epidemiološkoj situaciji neposredno uoči i u vrijeme predviđenoga održavanja.

Dio programa festivala odvijat će se uživo u holu Nacionalne i sveučilišne knjižnice, prema uvjetima održavanja kulturnih i sličnih događaja, i istovremeno će biti prenošen preko interneta.

Dio programa bit će snimljen unaprijed te premijerno prikazan na internetu, na youtube kanalu Kliofest, a dio programa odvijat će se online u realnom vremenu.

Tijekom trajanja programa festivala nakladnici povijesnih knjiga dat će popuste za prodaju svojih izdanja preko interneta na https://www.kliofest.hr/kliofest-2021-virtualni-sajam/  

Na festivalu će biti nekoliko okruglih stolova/tribina/konferencija:

– u povodu 150. obljetnice Rakovičke bune

– u povodu stote obljetnice Vidovdanskog ustava

– u povodu pedesete obljetnice sloma Hrvatskoga proljeća  

– u povodu tridesete obljetnice raspada SFRJ i nastanka Republike Hrvatske

– protiv historijskog revizionizma, za revidiranje povijesnih spoznaja (u sklopu međunarodnoga projekta Histoire pour la Liberté)

– o stanju i načinu financiranja humanističkih znanosti, napose povijesti.

Bit će predstavljeno niz novih knjiga povijesne tematike hrvatskih i inozemnih nakladnika, o hrvatskoj, regionalnoj i europskoj povijesti.

Bit će predstavljeno i nekoliko znanstvenih projekata koje financira Hrvatska zaklada za znanost.

Organizirat će se izložba Bulwark of Europe – Digitizing the Habsburg-Ottoman Frontier, u virtualnom obliku i postavljena u holu Nacionalne i sveučilišne knjižnice. Izložba je dio projekta koji rade studenti Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Virtualno će se predstaviti i nekoliko izložbi hrvatskih muzeja.

Premijerno će biti prikazan film Mateusza Sokulskoga Beograd – solidarni sa Solidarnošću te organiziran razgovor s autorom i producentom filma.

Ovo je samo dio predviđenoga programa.

Pratite nas na webu i društvenim mrežama. Program je podložan promjenama.