Okrugli stolovi na Kliofestu

Danas je u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu svečano otvoren ovogodišnji Festival povijesti – Kliofest. Nakon vrlo efektnog uvodnog nastupa učenika Prirodoslovne škole V. Preloga, svojevrsni teorijski uvod u niz predavanja, tribina i predstavljanja knjiga dali su povjesničari Zdenka Janeković Römer, Branimir Janković i Petra Kolesarić te povjesničarka umjetnosti Ana Kutleša tijekom okruglog stola „Hrvatska historiografija između tradicionalnosti i modernosti“. Razgovaralo se o aktualnim trendovima i istraživačkim metodama u suvremenoj hrvatskoj historiografiji.

Sa zanimljivim okruglim stolovima nastavljamo i u srijedu. U 12 sati održat će se jedan pod nazivom „Ukrajina, Europa i svijet nakon ruske agresije“. O aktualnim geopolitičkim odnosima, njihovoj povijesnoj pozadini i posljedicama rata govorit će Magdalena Najbar Agičić, Tvrtko Jakovina, Robert Barić, Maksim Kamenjecki s Instituta za međunarodne odnose u Kijevu, povjesničar Vladimir Ryzhovski te novinar i slavist Vlado Vurušić.

U četvrtak 19. svibnja od 10 sati profesori Hannes Grandits, Ruža Fotiadis, Husnija Kamberović i Vjeran Kursar predstavit će rad Katedre za povijest jugoistočne Europe Humboldtova sveučilišta u Berlinu. Riječ je o jednom od rijetkih centara u Europi koji se bavi istraživanjem društvenih promjena na jugoistoku Europe uslijed propasti dvaju velikih carstava – Osmanskog i Habsburškog – te transformacijama koje su tijekom 20. stoljeća oblikovale jugoistočnu Europu kakvu poznajemo danas.

Istog dana od 11 sati uslijedt će okrugli stol Kina i jugoistočna Europa u povijesnoj perspektivi. U raspravi će sudjelovati niz stručnjaka za europsko-kineske odnose: Ivica Bakota, Ante Birin, Goran Bilogrivić, Goran Đurđević, Yuchao Peng, Zvonimir Stopić i Ziyi Ouyang.

Istovremeno s ovim događanjem (11.00-14.00h) u Hrvatskom državnom arhivu će se održati okrugli stol posvećen knjizi Mikrohistorija. Pola stoljeća inovacija. Riječ je o teorijsko-metodološkom priručniku koji je obuhvatio vrijedne radove vodećih europskih teoretičara povijesti, izdanih od početka 1970-ih do danas. Na okruglom stolu sudjeluju: Michael Antolović, Boris Bui, Tomislav Galović, Borislav Grgin, Željko Holjevac, Zdenka Janeković-Römer, Marko Jelenić, Samanta Paronić, Hrvoje Petrić, Drago Roksandić, Filip Šimetin Šegvić, Nevena Škrbić Alempijević, Ivica Šute i Čedomir Višnjić.

Toliko o okruglim stolovima – o ostalim zanimljivim događanjima i detaljima programa saznajte u Kliofest programskoj knjižici.

(Tijana Vokal)